Van specialisatie in de kaasindustrie naar nieuwe markten

Toen Maro Dedel DERO GROEP oprichtte, had hij één duidelijke missie: robottechnologie toepassen om productieprocessen te optimaliseren. Wat begon als een kleine onderneming groeide in dertig jaar tijd uit tot een toonaangevende speler in de automatisering van de kaasindustrie. “Dit jaar vieren we ons 30 jarig jubileum,” zegt Maro trots. “We hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

De eerste jaren werkte DERO GROEP in diverse sectoren, maar al snel werd duidelijk dat juist de kaasindustrie een grote behoefte had aan geavanceerde automatiseringsoplossingen. “Zo’n 15 à 20 jaar geleden zagen we een groeiende vraag in deze sector en zijn we ons daarop gaan focussen,” vertelt Maro. “Sindsdien zijn we door overnames en autonome groei een belangrijke partner geworden voor kaasproducenten wereldwijd. Na jarenlange specialisatie in de kaasindustrie willen we nu opnieuw aansluiten bij ons oorspronkelijke DNA. In onze vestiging in Nieuw-Vennep richten we ons op een breder scala aan industrieën, waarbij robotica en visiontechnologie centraal staan. Tegelijkertijd blijft onze locatie in Joure zich volledig toeleggen op de kaas- en convenience-industrie.”

Overnames en specialisatie

Een van de mijlpalen in de geschiedenis van DERO GROEP was de reeks overnames van gespecialiseerde bedrijven. “In 2012 namen we Elten uit Woerden over, een bedrijf dat zich uitsluitend richtte op kaasbehandeling. In 2015 volgde Bosgraaf uit Joure en in 2018 Doeschot uit Alkmaar,” legt Maro uit. “Door deze bedrijven samen te brengen, hebben we onze expertise en ons marktaandeel enorm kunnen versterken.”

Toch blijft groei een uitdaging, vooral vanwege de integratie van verschillende bedrijfsculturen en systemen. “Elke overname brengt nieuwe werkwijzen en IT-systemen met zich mee. Dat is een continu proces van optimalisatie,” zegt Maro. “Daarom werken we momenteel aan een structuur waarin onze vestigingen in Nieuw-Vennep, Alkmaar en Joure zelfstandiger opereren met eigen specialisaties, maar wel nauw blijven samenwerken.”

Oplossingen voor elke stap in kaasverwerking

DERO GROEP levert automatiseringsoplossingen voor vrijwel elke stap in het kaasverwerkingsproces. “Vanaf het moment dat uit melk de wrongel wordt gevormd, de vaste stof waar kaas van wordt gemaakt, komen onze systemen in beeld,” legt Maro uit. “We leveren persen, pekellijnen en behandelstations voor verschillende soorten kaas. Voor elke afzetmarkt wordt kaas weer op een andere manier behandeld. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld coatings voor Goudse kaas, terwijl in de Alpenlanden kazen met bacterieculturen worden behandeld. In Frankrijk en Italië worden kazen juist geborsteld. Al deze processen vereisen specifieke robottechnologieën.”

Naast behandeling richt DERO GROEP zich op opslag, handling en snijden. “We ontwikkelen robots voor het beladen en ontladen van boxen, kisten en kratten. Daarnaast leveren we systemen die kaas uit de folie halen en versnijden voor verdere verwerking,” zegt Maro. “Door deze processen te automatiseren, verhogen we de efficiëntie en hygiëne, terwijl bedrijven op arbeidskosten besparen.”

Blijven innoveren met TechValley

Om voorop te blijven lopen in de sector, werkt DERO GROEP sinds twee jaar samen met TechValley. Via dit netwerk zijn ze in contact gekomen met onderwijsinstellingen zoals Inholland en de Hogeschool van Amsterdam. “We nemen deel aan diverse projecten en werkgroepen en we hebben via TechValley al verschillende projecten kunnen opstarten met studenten,” vertelt Maro. “Een goed voorbeeld is een onderzoek naar het automatiseren van het bakken van poffertjes. Studenten hebben tijdens hun minor hun kennis en frisse ideeën ingezet om die technologie verder te verbeteren.”

Innovatie speelt een grote rol in de toekomstplannen van DERO GROEP. “De combinatie van robotica en visiontechnologie maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Met geavanceerde camerasystemen en AI kunnen robots steeds preciezer werken, wat ons speelveld vergroot,” zegt Maro enthousiast. “We zitten nog lang niet aan onze limiet.”

Groei naar nieuwe markten

Ondanks de sterke focus op de kaasindustrie, zoekt DERO GROEP nu ook naar uitbreiding in andere sectoren. “Met onze vestiging in Nieuw-Vennep willen we ons meer gaan richten op robottoepassingen buiten de kaasverwerking,” vertelt Maro. “We werken aan automatiseringsoplossingen voor de bloemen- en voedingsindustrie, zoals groente, fruit en vlees. Daarnaast verkennen we mogelijkheden binnen de logistieke sector, bijvoorbeeld voor distributieketens en postbedrijven.”

Behoud en aantrekken van talent

Een ander speerpunt van het bedrijf is het aantrekken en behouden van technisch talent. “Goede mensen vinden is een uitdaging, dus we investeren in een sterke band met technische opleidingen en bieden studenten stage- en afstudeerplekken,” zegt Maro. “Daarnaast zorgen we ervoor dat medewerkers zich betrokken voelen. We hebben een intern platform, Speakap, waar medewerkers informatie kunnen delen en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen het bedrijf.”

Ook flexibiliteit is een belangrijke factor. “We geven onze medewerkers ruimte in hun werktijden en werkzaamheden. Dat is vooral voor jongere generaties belangrijk,” zegt Maro. “We geloven in een werkomgeving waarin mensen zich vrij voelen om hun talenten te ontwikkelen.”

De toekomst voor DERO GROEP

Voor de komende jaren blijft DERO GROEP zich richten op verdere groei en technologische innovatie. “We willen ons marktaandeel in de kaasindustrie behouden en uitbreiden naar andere sectoren. Maar altijd met onze kernwaarden in gedachten: hoogwaardige robotoplossingen die echt waarde toevoegen voor onze klanten,” zegt Maro. “De toekomst is veelbelovend en de mogelijkheden zijn eindeloos!”

DERO GROEP Service

Alkmaar

Andere testimonials

A. Hagoort Besturingstechniek
In een dynamische sector als de machinebouw draait alles om innovatie en slimme automatisering. Arie Hagoort, oprichter van zijn gelijknamige bedrijf, weet als geen ander hoe je techniek kunt inzetten om productieprocessen te optimaliseren. Wat begon als een eenmanszaak aan...
Total Productivity
Is Augmented Reality (AR) ook rendabel en efficiënt toepasbaar bij machines waarvan maar één exemplaar wordt gemaakt? Om dat te ontdekken heeft Total Productivity afgelopen jaar meegedaan aan de AR-pilot, die begeleid werd door TechValley partner Total Reality. Het werd...
Tetrix
Ondanks de hoge energieprijzen en inflatie blijft in de techniek de vraag naar medewerkers onverminderd groot. En dan vooral naar goed opgeleide mensen, die niet alleen weten wat er nu speelt binnen hun vakgebied, maar ook wat de nieuwste ontwikkelingen...