Wietse Sytsma

‘Vooral de begeleiding was erg goed. Ik had twee begeleiders die mij konden helpen en waar ik met mijn vragen terecht kon.’

📣 Student aan het woord: Wietse Sytsma 3e jaars student Werktuigbouwkunde

In september afgelopen jaar is Wietse gestart als stagiair bij ZTI. Tijdens zijn stage werkt hij aan het onderzoeksproject physalis. Een moeilijke naam voor een klein oranje besje die je vast en zeker een keer op je bord gehad hebt tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner. Door het opvallende omhulsel wordt het ook wel een lampionnetje genoemd. Mocht je nog geen ‘oja’ moment hebben, onderaan hebben we een foto bijgevoegd.

Tijdens zijn vorige opleiding heeft Wietse al eerder stage gelopen bij ZTI. Toen hij in zijn derde jaar stage moest lopen wist hij al snel waar hij die in zou willen vullen, ZTI is niet alleen een ontzettend uitdagend en gezellig bedrijf maar ook lekker in de buurt.

Prototype physalis-machine
Wietse heeft tijdens zijn stage verder gewerkt aan het prototype wat eerdere stagiair, Jim Stoop, ontworpen heeft. Hij is aan de slag gegaan met een proof of concept en heeft het huidige ontwerp aangepast en verbeterd om de functionaliteit te verhogen. Vervolgens kon hij aan de slag met zijn aangepaste prototype, voor de nieuwe onderdelen heeft hij gebruik gemaakt van een 3D printer. Het was niet altijd even makkelijk. Er bestaat nog geen enkele machine die zich met dit proces van de physalis bes bezig houdt, je moet dus echt zelf de beste oplossing bedenken.

Zijn prototype werkt: “Ik ben nu aan het werk aan het definitieve concept, het doel is om het aantal stappen waarmee de bes van zijn hulsje wordt ontdaan te verminderen. Dit vind ik het leukste aan mijn stageperiode, het prototype afronden was ook leuk maar het finale concept afmaken op de computer is het allerleukste.” In februari start er een nieuwe stagiair die het ontwerp weer verder gaat finetunen. Zo ontstaat er uiteindelijk een verkoopbare machine.

Met nog een week te gaan kijkt Wietse terug op een leerzame stageperiode: “Vooral de begeleiding was erg goed. Ik had twee begeleiders die mij konden helpen en waar ik met mijn vragen terecht kon. En wanneer ik er even niet uit kwam riep ik de hele engineering groep kort bij elkaar, met zijn zevenen kom je dan snel tot een oplossing.”

Wil je ook stagelopen bij een van de toffe TechValley (of TechnoSpits) bedrijven? Neem dan een kijkje op de stagepagina!

Naam

Wietse Sytsma

Opleiding

Werktuigbouwkunde

Leerjaar

3

Bedrijf

ZTI Smart Machines B.V.
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.

Contact

Hans Keijzer

ZTI Smart Machines B.V.

Tuitjenhorn
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.

andere studenten aan het woord

Wouter Nannings

📣 Student aan het woord: Wouter Nannings 3e jaars student Werktuigbouwkunde Van September 2021 tot begin februari dit jaar liep Wouter stage bij RR Mechatronics.

Lees verder >

Demi Wiggermans

📣 Student aan het woord: Demi Wiggermans 4e jaars student Technische Bedrijfskunde Inmiddels is Demi afgestudeerd aan de opleiding Technische Bedrijfskunde van Inholland Alkmaar en

Lees verder >

Boy Smit

📣 Student aan het woord: Boy Smit 3e jaars student Werktuigbouwkunde Boy Smit wist op jonge leeftijd al dat hij wat in de techniek wilde

Lees verder >