Open innovatie gaat verder dan de regio

Begin september organiseerde TechValley een tweedaagse uitwisseling naar Nordrhein Westfalen in Duitsland. Dit op uitnodiging van Open Innovation City Bielefeld, dat in het hart van Industry 4.0 opereert. Daar werd uitgebreid kennisgemaakt met de owl maschinenbau en onder andere een bezoek gebracht aan de SmartFactoryOWL (een smart industry modelomgeving) in de innovatiecampus Lemgo.

Na deze inspirerende reis was het vorige week de beurt aan Open Innovation City Bielefeld en owl maschinenbau om een bezoek te brengen aan TechValley in Alkmaar. Op de eerste dag werd, na een korte wandeltocht door Alkmaar, een ‘Meet & Matter’ sessie gehouden in molen de Gouden Engel in Koedijk. Drie groepen met Duitse en Nederlandse representanten van (machinebouw)bedrijven, onderwijs, onderzoek en overheid gaven input op drie al eerder geïdentificeerde, concrete samenwerkingskansen op het gebied van kennisuitwisseling, onderzoek en fysieke locaties.

De tweede dag stond een rondleiding bij de TechValley bedrijven JASA Packaging Solutions en RAVO Fayat Group op het programma en werd een bezoek gebracht aan het Techvalley Fieldlab in het Innovatielab van Hogeschool Inholland Alkmaar. Rard Metz van Smart Industry, Daniël Banis van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) en Sandra Verweij van TechValley verzorgden presentaties over Nederlandse en regionale smart industry initiatieven. Hans-Dieter Tenhaef, eigenaar bij MIT Moderne Industrietechnik, over de samenwerking, “It has great value to start a cooperation, co-innovation with this cluster. This trip showed us that there is a great possibility within the region, co-operating, co-innovating with open innovation to start building an ecosystem beyond boundaries.”

Deze uitwisseling is mede mogelijk gemaakt door FME, Koninklijke Metaalunie en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Het TechValley Fieldlab waar een bezoek aan is gebracht is medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Andere nieuwsartikelen

Voor de ruim 50 bij TechValley aangesloten innovatieve, Noord-Hollandse maakbedrijven zijn nieuwe Smart Industry technologieën zoals robotica, sensoriek en Augmented Reality van groot belang om hun concurrentiepositie te behouden en uit te bouwen. Deze bedrijven hebben behoefte aan kennis over...
Machinebouwers uit Noord-Holland werken samen aan innovatieprojecten met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en provincie Noord-Holland. Het subsidieproject TechValley is inmiddels afgerond met zeer mooie resultaten. Het cluster heeft haar bestaansrecht de afgelopen vier jaar zeker...
FME, Koninklijke Metaalunie en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) lanceren de digitale CESI Supply Tool, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. CESI staat voor Circular Economy (CE) en Smart Industry (SI).