Open innovatie gaat verder dan de regio

Begin september organiseerde TechValley een tweedaagse uitwisseling naar Nordrhein Westfalen in Duitsland. Dit op uitnodiging van Open Innovation City Bielefeld, dat in het hart van Industry 4.0 opereert. Daar werd uitgebreid kennisgemaakt met de owl maschinenbau en onder andere een bezoek gebracht aan de SmartFactoryOWL (een smart industry modelomgeving) in de innovatiecampus Lemgo.

Na deze inspirerende reis was het vorige week de beurt aan Open Innovation City Bielefeld en owl maschinenbau om een bezoek te brengen aan TechValley in Alkmaar. Op de eerste dag werd, na een korte wandeltocht door Alkmaar, een ‘Meet & Matter’ sessie gehouden in molen de Gouden Engel in Koedijk. Drie groepen met Duitse en Nederlandse representanten van (machinebouw)bedrijven, onderwijs, onderzoek en overheid gaven input op drie al eerder geïdentificeerde, concrete samenwerkingskansen op het gebied van kennisuitwisseling, onderzoek en fysieke locaties.

De tweede dag stond een rondleiding bij de TechValley bedrijven JASA Packaging Solutions en RAVO Fayat Group op het programma en werd een bezoek gebracht aan het Techvalley Fieldlab in het Innovatielab van Hogeschool Inholland Alkmaar. Rard Metz van Smart Industry, Daniël Banis van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) en Sandra Verweij van TechValley verzorgden presentaties over Nederlandse en regionale smart industry initiatieven. Hans-Dieter Tenhaef, eigenaar bij MIT Moderne Industrietechnik, over de samenwerking, “It has great value to start a cooperation, co-innovation with this cluster. This trip showed us that there is a great possibility within the region, co-operating, co-innovating with open innovation to start building an ecosystem beyond boundaries.”

 

Deze uitwisseling is mede mogelijk gemaakt door FME, Koninklijke Metaalunie en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Andere nieuwsartikelen

FME, Koninklijke Metaalunie en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) lanceren de digitale CESI Supply Tool, een instrument dat (circulaire) kansen voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet maakt. CESI staat voor Circular Economy (CE) en Smart Industry (SI).
Op 26 oktober, tijdens het jaarlijkse event van TechValley, werden de resultaten gepresenteerd van vier jaar vruchtbare samenwerking. De verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Voorbeelden hiervan zijn een verwachte totale omzetgroei van 129 miljoen euro en 151 extra banen voor de komende vier jaar.
Het stikstofprobleem in Nederland is groot, heel groot. De onlangs aangekondigde maatregelen zijn met name gericht op het uitkopen van boeren. Iets dat volgens Lise van Dijk, die haar onderzoek naar de stikstofreductie in Salland onlangs heeft afgerond, ook anders...