Samax onderzoek

Automatisering van railmeting

SAMAX Rail is een jong en dynamisch bedrijf gericht op het toeleveren en uitvoeren van kraanrail projecten. Door kennis, ruime ervaring en vele contacten met toeleveranciers en bedrijven uit de kraanrail branche ontzorgt SAMAX in alle fasen van een railproject.

Project: Automatisering van railmeting
Kraanbanen horen netjes recht en horizontaal te lopen. Maar in de loop van tijd slijt de baan en kunnen gebouwen en ondersteuningspunten verzakken. Regelmatig moet een kraanbaan daarom worden nagemeten en waar nodig hersteld worden. Op dit moment wordt deze meting handmatig gedaan. Op diverse ijkpunten langs de rail wordt telkens een meetkubus op de rail geplaatst en met een theodoliet wordt de positie opgemeten. Dat betekent een lange cyclus, trap op trap af. De vraag van SAMAX was om mee te denken over een gerobotiseerde oplossing.

Werkzaamheden lectoraat Robotica
Drie groepjes Inholland WTB studenten hebben onder begeleiding van een docent WTB het praktijkonderzoek voor SAMAX uitgevoerd als project 11/12 (ontwerp-project). Op enige afstand werd door het lectoraat (bij aanvang en tijdens de review momenten) met de studenten meegekeken. Lees hier meer over in het interview met Samax.

Resultaat
Het belangrijkste resultaat is een werkend proof-of-concept voor een op afstand bestuurd robot-karretje dat een retro-reflecterend target over een rail kan bewegen.

Lessen geleerd: Ook lagere-jaars studenten kunnen in groepjes met goede begeleiding als onderdeel van hun curriculum al tijdens hun studie een nuttige bijdrage leveren aan praktijkonderzoek. Enige competitie, door meerdere groepjes in parallel aan concurrerende oplossingen te laten werken, helpt met de motivatie. En het daarna samen realiseren en testen van de uitgewerkte oplossing voegt een extra dimensie toe.

SAMAX Rail B.V.

Wieringerwerf
Gespecialiseerd in levering, montage en onderhoud van industriële railsystemen (kraanbanen).