Erik Visser, Kylian Driesen, Gerrit van den Berg, Tim Dons en Stijn Kamp: Stagiaires HGG

📣 Studenten aan het woord: ‌Erik Visser en Kylian Driesen, beiden student Werktuigbouwkunde (WTB) en Gerrit van den Berg, Tim Dons en Stijn Kamp, de studenten Technische Informatica (TI)

HGG wilde hun systemen eenvoudiger maken, waarbij je minder afhankelijk bent van professionals op het gebied van software. Dus een eenvoudiger en universeel robotplatform waarmee je sneller iets kunt bouwen. Directeur Jack Kistemaker: “Met wat de studenten samen met HGG professionals hebben ontwikkeld, zijn we in staat een nieuwe machine te ontwikkelen. Waarmee is aangetoond dat het idee van een universeel robotplatform een reëel idee is.”

Samen ontwikkelen
“Bij de ontwikkeling daarvan heb je met verschillende disciplines te maken, zowel werktuigbouwkundig, besturings- als software technisch. Daarom hebben we met TechValley een opdracht voor een afstudeerproject voor Inholland studenten uitgeschreven, om samen in een multidisciplinair team aan de ontwikkeling van de verschillende onderdelen voor het universele robotplatform te werken.
‌‌Studenten kijken met een frisse blik vaak anders tegen zaken aan die voor ons vanzelfsprekend zijn. Bovendien geef je studenten uit de regio de kans mee te ontwikkelen aan innovaties”, is de visie van Jack Kistemaker.

Nieuw voor alle betrokkenen
Ervaring met samenwerking beperkt zich tijdens de opleiding voor de meeste studenten tot samenwerken in projectgroepen binnen dezelfde studierichting. Het werken in een multidisciplinair team waarin studenten Werktuigbouwkunde samen met studenten Technische Informatica aan een project werken was nieuw voor alle betrokkenen. “Het was vooral een leerzame ervaring om van elkaars disciplines te kunnen leren”, vertellen Erik Visser en Tim Dons. “Zo leert een student technische informatica wat van werktuigbouw en andersom. Je komt erachter dat er meer bij de andere discipline komt kijken dan je dacht, dit verruimt je blik in het werkveld’’.

“Sowieso goed dat je niet alles alleen hoeft te doen. Wel hebben we ieder afzonderlijk aan ons eigen onderdeel van het project gewerkt. Maar omdat je elkaar juist op de raakvlakken tegenkomt, zijn we iedere dag gestart met een teamoverleg, waar we de problemen konden bespreken waar we tegenaan liepen”. Kylian en Erik hadden wekelijks een bespreking met een medewerker WTB van HGG. “Die konden we onze concepten en ideeën voorleggen. Een sparringpartner waar je altijd met je vragen terecht kunt. Dat voorkomt bovendien dat je niet vastloopt in het project. Daarnaast hadden we wekelijks overleg met de directie en onze stagebegeleider en hield één van ons een voortgangspresentatie”. Tussentijds presenteerden de studenten de resultaten van hun onderzoek aan lector Robotica & Vision Cock Heemskerk en aan de projectleiding van TechValley. Ook zij gaven inhoudelijke feedback en keken hoe dit onderzoek en deze manier van werken ingezet kan worden voor andere machinebouwers in het TechValley netwerk.

Waardevolle stage
Alle vijf deelnemers delen het gevoel van een waardevolle stageperiode. “Omdat je ook af en toe op de werkvloer aanwezig bent, leer je hoe dingen in de praktijk verlopen. De begeleiding vanuit HGG was goed. Duidelijk te zien was dat HGG ervaring heeft met stages en daar ook tijd voor vrij maakt. Bovendien was de opdracht leuk en leerzaam. Zeker omdat het robotplatform ook daadwerkelijk op de markt moet worden gebracht”.

Het enige waar de studenten tegenaan liepen was dat iedereen vanuit huis aan de opdracht moest werken. “HGG hield zich strak aan de COVID-19 regelgeving van het RIVM, zodat we maar één en soms een tweede keer per week op locatie konden werken. Tussen de engineers werken, stimuleert toch meer dan wanneer je thuis zit”, benadrukken Erik, Stijn, Kylian, Gerrit en Tim tot slot.

‌➡️  Ook stage lopen bij een HGG of een ander TechValley bedrijf? Check snel onze stagepagina!

HGG heeft weer een nieuwe mulitidisciplinaire opdracht uitstaan! Werk je graag in een team? Bekijk dan hier de stage.

Naam

Erik Visser, Kylian Driesen, Gerrit van den Berg, Tim Dons ‌en Stijn Kamp

Opleiding

Werktuigbouwkunde, Technische Informatica

Leerjaar

4

Bedrijf

HGG Profiling Equipment B.V.
HGG is gespecialiseerd in het geautomatiseerd snijden van driedimensionale vormen aan metalen buizen, balken en andere profielen.

Contact

Robin Appel

HGG Profiling Equipment B.V.

Wieringerwerf
HGG is gespecialiseerd in het geautomatiseerd snijden van driedimensionale vormen aan metalen buizen, balken en andere profielen.

andere studenten aan het woord

Wouter Nannings

📣 Student aan het woord: Wouter Nannings 3e jaars student Werktuigbouwkunde Van September 2021 tot begin februari dit jaar liep Wouter stage bij RR Mechatronics.

Lees verder >

Demi Wiggermans

📣 Student aan het woord: Demi Wiggermans 4e jaars student Technische Bedrijfskunde Inmiddels is Demi afgestudeerd aan de opleiding Technische Bedrijfskunde van Inholland Alkmaar en

Lees verder >

Boy Smit

📣 Student aan het woord: Boy Smit 3e jaars student Werktuigbouwkunde Boy Smit wist op jonge leeftijd al dat hij wat in de techniek wilde

Lees verder >