Jan Beers

‘Bij ZTI had ik meteen een goed gevoel, voor mij was het de ideale combinatie qua sfeer en de opdracht die ik uit zou voeren.’

📣 Student aan het woord: Jan Beers 4e jaars student Werktuigbouwkunde

Jan Beers zit nog middenin zijn stage bij ZTI. Begin februari is hij begonnen aan zijn afstudeerstage voor de opleiding Werktuigbouwkunde. Tijdens zijn stageperiode werkt hij verder aan het project physalis, ook wel de goudbes of het lampionnetje genoemd. Mocht dit project je bekend voorkomen, twee eerdere stagiairs bij ZTI, Jim Stoop en Wietse Sytsma, hebben ook aan dit project gewerkt. Waar Jim het eerste prototype ontworpen heeft, is Wietse aan de slag gegaan met het doorvoeren van verbeteringen en houdt Jan zich bezig met de laatste onderzoeken en testen ter verbetering van de machine. Zo is hij voornamelijk aan het testen of de huidige opstelling helemaal werkt en voert hij de nodige aanpassingen door.

Ga langs bij bedrijven
ZTI was voor Jan niet helemaal onbekend. Tijdens zijn middelbareschooltijd heeft hij een keer rondleiding gehad bij het groente- en fruitverwerkingsbedrijf in Tuitjenhorn. Dit was hem positief bijgebleven waardoor hij bij het zoeken naar een afstudeerstage weer langs is gegaan. Zijn tip voor andere studenten is om bij bedrijven langs te gaan: “Wanneer je ergens langs gaat proef je echt de sfeer. Je krijgt hele andere inzichten dan wanneer je het bedrijf alleen online bekijkt. Bij ZTI had ik meteen een goed gevoel, voor mij was het de ideale combinatie qua sfeer en de opdracht die ik uit zou voeren.”

Bij het zoeken naar een opdracht wist Jan al dat hij iets zocht in de richting van automatisering. Uittekenen en onderzoeken wat wel en niet kan. Het grootste verschil met het werken aan een opdracht op school en tijdens een stageperiode is voor hem de tijd die je besteedt aan het testen. Tijdens een schoolopdracht ben je weinig bezig met testen terwijl hij er nu juist veel tijd aan besteedt. Je hebt de vrijheid en tijd om van alles uit te proberen en lukt het niet, dan probeer je wat anders. Van tevoren weet je niet hoelang het gaat duren voor je de oplossing gevonden hebt. Daarnaast vindt hij het ook fijn dat hij tijdens zijn stage de vrijheid krijgt om zelf aan de slag te gaan in de werkplaats. Niet overal toestemming voor vragen maar gewoon aan de slag gaan en uitvoeren wat nodig is. Die mentaliteit trok hem ook aan bij ZTI; innovatief, pittig en doorwerkers.

Volgende fase
De machine die de physalis van zijn husk (hesje) moet ontdoen zal nog niet helemaal klaar zijn aan het einde van Jan zijn stageperiode. Naast de werkzaamheden en onderzoeken die Jan aan het uitvoeren is werken andere collega’s ook aan onderdelen van de machine. Zo houdt een collega zich bezig met de vision systemen en moet er uiteindelijk een frame voor de machine gebouwd worden. Het werken aan een machine die echt verkocht zal gaan worden maakt zijn stage wel uitdagender en leuker, geeft Jan aan. Alles moet kloppen waardoor je net even verder gaat, het werken met andere collega’s is dan ook erg fijn. “Naast mijn vaste begeleider zijn andere collega’s ook altijd bereid om me verder te helpen. Die komen dan weer met oplossingen waar je zelf nog niet aan gedacht had.”

Wil je ook stage lopen bij ZTI of een van de andere innovatieve machinebouwers in de regio? Neem dan een kijkje op de stagepagina, er komen weer veel toffe nieuwe stageplekken aan!

Naam

Jan Beers

Opleiding

Werktuigbouwkunde

Leerjaar

4

Bedrijf

ZTI Smart Machines B.V.
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.

Contact

Hans Keijzer

ZTI Smart Machines B.V.

Tuitjenhorn
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.

andere studenten aan het woord

Wouter Nannings

📣 Student aan het woord: Wouter Nannings 3e jaars student Werktuigbouwkunde Van September 2021 tot begin februari dit jaar liep Wouter stage bij RR Mechatronics.

Lees verder >

Demi Wiggermans

📣 Student aan het woord: Demi Wiggermans 4e jaars student Technische Bedrijfskunde Inmiddels is Demi afgestudeerd aan de opleiding Technische Bedrijfskunde van Inholland Alkmaar en

Lees verder >

Boy Smit

📣 Student aan het woord: Boy Smit 3e jaars student Werktuigbouwkunde Boy Smit wist op jonge leeftijd al dat hij wat in de techniek wilde

Lees verder >