Vuurdoop jaarevent TechValley

Op dinsdag 12 november kwamen eigenaren en medewerkers van innovatieve machinebouwbedrijven en studenten bij elkaar bij Inholland Alkmaar voor het allereerste jaarevent van TechValley. Tijdens de middag maakten deelnemers kennis met de innovatieprojecten en projectpartners van TechValley.

Richard Oerlemans, directeur van Inholland, opende het event en is zeer te spreken over het TechValley cluster: “TechValley verbindt onderzoek en onderwijs aan concrete innovatie-vraagstukken van de bedrijven. Hier worden de medewerkers van de toekomst klaargestoomd voor de nieuwe beroepen.”

De TechValley bedrijven stonden met hun producten en informatie klaar bij demonstratie stands om de deelnemers alles te vertellen over hun oplossingen in de machinebouwsector. Zo ook ZTI, werkzaam in de groente- en fruitverwerkende industrie. Hans Keijzer, directeur van ZTI vertelt dat het de bedoeling is dat de bedrijven, docenten en studenten samenwerken en experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen. “Kennis, ervaringen en inzichten worden verwerkt in de lesstof van Inholland. Uiteraard komen deze studenten stagelopen bij de samenwerkende bedrijven. Op deze wijze worden studenten opgeleid vanuit de behoefte die in het bedrijfsleven aanwezig is. We bieden stageplaatsen aan en de studenten werken mee aan echte projecten. Dat maakt een studie veel interessanter. En de stap van stage naar werk wordt zo kleiner.”

Tien innovatieprojecten
‌TechValley draait om tien innovatieprojecten bij tien machinebouwers uit Noord-Holland. In die innovatieprojecten wordt nauw samengewerkt met het onderwijs. Inmiddels lopen al 30 studenten stage bij de bedrijven en staan er voor de stageperiode vanaf februari al 20 nieuwe stagiaires klaar.

Thijs Bouwes, derdejaars Technische Informatica, loopt stage op de R&D afdeling van JASA Packaging Solutions. “Bij JASA werk ik aan een vision oplossing, waarbij een camera controles uitvoert op de producten die verwerkt worden in de machine. In dit geval een folierol die door de machine heenloopt en waarvan de positie weleens verschuift, ook kan de folie slippen over de aandrijving. Met die camera willen we detecteren of we moeten bijsturen voor een vlotter proces met minder storingen. Ik vind het heel leerzaam dat ik dit naast mijn studie kan doen. Op school leer je veel, maar in het bedrijfsleven krijg je van 9 tot 5 te zien wat daar gebeurt. Het levert behalve 30 studiepunten kennis op, voor mijzelf en het bedrijf.”
Baanbrekend innoveren
Wat vindt JASA zelf van de inzet van Thijs? Eduard de Haan, mede-eigenaar: “Wij willen baanbrekend innoveren: Bouw de ‘WOW’. Daarbij is het handig om ook kennisgebieden die we niet hebben binnen te halen, dat kan bijvoorbeeld met studenten. Zonder iemand als Thijs zouden we eigenlijk niet kunnen doen wat we zouden willen. Hij levert een serieuze bijdrage.”
Rob Wilbers, software engineer: “Het is hartstikke leuk om te zien dat de studenten van nu met een andere blik, vanuit de moderne technologie, de zaken bekijken. Dat brengt nieuwe impulsen en houdt ons scherp.”
MKB bedrijven zijn grootste werkgever ‌
‌Jack van der Hoek gedeputeerde EZ van provincie Noord-Holland sloot het jaarevent af: “MKB bedrijven in Noord-Holland zijn de grootste werkgever in Noord-Holland. Er wordt hier ook hard gewerkt aan energietransitie en verduurzaming. Voor ondernemers is dat soms lastig, waar moet je op inzetten? En hoe kom je aan de juiste financiering hiervoor?” Zowel de provincie als Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) maken zich hard voor de MKB ondernemers, onder andere door het beschikbaar stellen van fondsen en cofinanciering door de provincie. Bij NHN kunnen ondernemers terecht die willen groeien en/of innoveren en daarbij op weg geholpen willen worden. Door partijen met elkaar te verbinden kunnen bijvoorbeeld Europese fondsen worden binnengehaald om nieuwe innovaties een kickstart te geven.

‌Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN, noemt de rol van NHN het ‘managen van het toeval’. “Mensen bij elkaar brengen en kijken wat daaruit voortkomt; dat kan soms helemaal niks opleveren maar het kan ook leiden tot hele mooie innovaties en samenwerkingsverbanden. TechValley is hiervan een prachtig voorbeeld. Ondernemers die iets willen, een onderwijsinstelling die zich goed wil positioneren in de regio, en brancheorganisaties die ambities uitspreken. Dat is een mooie basis om stappen te zetten.”

Op de website van TechValley, welke ook op 12 november werd gelanceerd, kan men terecht voor meer informatie over de deelnemende partijen en de innovatieprojecten.

Andere nieuwsartikelen

Een fietsbrug ontwerpen, op afstand een hijskraan bedienen, een oplossing bedenken hoe bagagemedewerkers op Schiphol gezonder kunnen werken: het zijn allemaal vraagstukken die te maken hebben met technologie. Om jong talent te enthousiasmeren voor techniek en de vele technische bedrijven...
Namens EFRO Programma West Nederland en provincie Noord-Holland stelt TechValley, als erkend Smart Industry Fieldlab, Smart Tech Innovatie Vouchers beschikbaar.
Noord-Holland kent een groot aantal innovatieve machinebouwers en toeleveranciers. Wereldwijd behoren deze bedrijven tot de top in hun nichemarkten. Binnen TechValley werken deze koplopers samen op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te...