TechValley lanceert project ‘TECHPASS’ met Hogeschool van Amsterdam

TechValley heeft samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en het Regieorgaan SIA het KIEM HighTech project TECHPASS opgestart. Dit project richt zich op de implementatie van Digitale Product Paspoorten (DPP’s) in de maakindustrie, met als doel de transitie naar circulaire productie te ondersteunen. Het project trapt af met een werkgroep bijeenkomst op 21 november bij de HvA.

Het KIEM-project, een HvA samenwerking tussen het Lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen en het Lectoraat Industriële Digital Twins, helpt mkb-bedrijven in de hightech maakindustrie om beter inzicht te krijgen in de mogelijkheden en uitdagingen rondom implementatie van digitale productpaspoorten (DPPs) en hoe digitale technologieën zoals AI en Internet of Things hierbij kunnen helpen. Digitale productpaspoorten kan men beschouwen als een vorm van Digital Twinning. Dit houdt in dat er digitale kopieën van fysieke producten worden gemaakt, waardoor bedrijven deze producten virtueel kunnen testen, verbeteren en monitoren. Deze technologieën spelen een cruciale rol in het realiseren van circulaire productieprocessen, ketens en businessmodellen, onder andere door een betere traceerbaarheid tijdens gebruik. Zo biedt het kansen voor waardecreatie door herbruikbaarheid van materialen en producten. Ondernemers en engineers werken binnen dit project samen met onderzoekers en studenten van de HvA om praktische en duurzame oplossingen te ontwikkelen.

Dr. ir. Kasper Lange, Hogeschoolhoofddocent en senior onderzoeker Circular Systems Engineering van HvA: “De circulaire transitie is van groot belang om de leveringszekerheid en duurzaamheid van materialen en producten te vergroten. In DPPs komen de circulaire transitie en Smart Industry samen. DPP’s zijn essentieel om volledige en correcte data over producten, materialen en bijbehorende diensten te verzamelen. Dit vergroot de wereldwijde concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie.”

Met het KIEM-project dragen we bij aan een innovatieagenda die mkb’ers helpt bij het inzetten van DPP’s om duurzamer te produceren en efficiënter gebruik te maken van grondstoffen. Daarnaast bieden we handvatten voor het omgaan met veranderende regelgeving en de kansen die ontstaan in een steeds meer gedigitaliseerde industrie. Samen met consortiumpartners zoals EMT, EKB, en HGG wordt kennis gedeeld en worden stappen gezet richting een circulaire toekomst.

José Laan, programmamanager TechValley: “Samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en onderzoek is essentieel om tot praktische oplossingen te komen. Dankzij de samenwerking in dit project komen we weer een stap verder in het versterken van de innovatieve en duurzame positie van de maakindustrie in Noord-Holland. Als TechValley blijven we ons inzetten om met dergelijke projecten een toekomstbestendige maakindustrie te ontwikkelen.”

Betrokken partners:
  • Hogeschool van Amsterdam

Andere nieuwsartikelen

Wat een dag, vol innovatie, inzichten en inspiratie! Voor het eerst streek het TechValley Jaarevent op donderdag 17 oktober neer op een nieuwe locatie: de industriële HAL 25 in Alkmaar, een ruige, vernieuwende setting die perfect aansloot bij deze vijfde...
Inmiddels maken al meer dan 1.000 technische bedrijven en ruim 54.000 werknemers gebruik van A+O’s online leeromgeving oZone. De oZone-modules zijn vooral bedoeld voor de scholing van leerlingen en werknemers op vmbo-, mbo- en hbo-niveau. Maar het Skillslab Noord-Holland zet modules...
Een fietsbrug ontwerpen, op afstand een hijskraan bedienen, een oplossing bedenken hoe bagagemedewerkers op Schiphol gezonder kunnen werken: het zijn allemaal vraagstukken die te maken hebben met technologie. Om jong talent te enthousiasmeren voor techniek en de vele technische bedrijven...