Studenten werktuigbouwkunde aan de slag met vlechtmachine van Holland Mechanics

Begin deze maand zijn 60 tweedejaars studenten van Inholland begonnen met hun opdracht om technische oplossingen te maken voor de vlechtmachine van Holland Mechanics. De studenten volgen de opleiding Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar. Na de theoretische en praktische basis van het eerste jaar is het nu tijd om hun kennis te verdiepen en de geleerde theorie in praktijk toe te passen. De vlechtmachine van Holland Mechanics staat in het Innovatielab van Inholland opgesteld.

Het eerste team van vier studenten – met de toepasselijke naam Banden(op)lichters – werkt aan een oplossing voor productiemedewerkers die met de machine werken. Op dit moment is de vlechtmachine niet in hoogte verstelbaar. Voor de productiemedewerkers betekent dit dat de machine niet op ideale hoogte gebracht kan worden voor hun eigen lengte. Het team moet een ontwerpvoorstel maken om ervoor te zorgen dat de vlechtmachine in hoogte verstelbaar wordt.

In totaal gaan 60 studenten met de machine aan de slag, verdeeld in groepjes van vier. Holland Mechanics heeft meerdere vraagstukken geformuleerd waar de studenteams aan kunnen werken. Zo wordt er door andere groepen bijvoorbeeld gezocht naar nieuwe oplossingen voor het logistieke aan- en afvoer van de velgen die in de vlechtmachine worden gemaakt. Als de studenten met goede en betaalbare oplossingen komen zal Holland Mechanics de adviezen ook daadwerkelijk in de praktijk toepassen.

Naast de Werktuigbouwkunde opdrachten zijn er ook twee opdrachten voor studenten Informatica geformuleerd.  De ene opdracht behelst het toepassen van cameradetectie om de afmetingen van het ventielgat in de velgen te detecteren. Bij de tweede opdracht gaat het om productherkenning van de wielen zodat het juiste wieltype uit een set van wielen gekozen wordt. De intentie is om dit proces uiteindelijk volledig te automatiseren.

De vlechtmachine van Holland Mechanics is de eerste machine in het Innovatielab waar nu concreet opdrachten op worden uitgevoerd. Zeven andere TechValley bedrijven hebben apparatuur of machines voor het Innovatielab toegezegd of inmiddels geleverd, waaronder specialistische camera’s (ZTI, Total Productivity), een robot of robotarm (HGG), een mestrobot (JOZ) en een besturingspaneel ten behoeve van een modulaire bouw (JASA). Klaar om actief voor de TechValley onderzoeksopdrachten ingezet te worden.

➤ Lees hier meer over de plaatsing van de eerste machines bij Inholland op 15 januari jl.
➤ Lees hier het verhaal van TechValley partner Holland Mechanics

 

Betrokken bedrijven:

Andere nieuwsartikelen

Een fietsbrug ontwerpen, op afstand een hijskraan bedienen, een oplossing bedenken hoe bagagemedewerkers op Schiphol gezonder kunnen werken: het zijn allemaal vraagstukken die te maken hebben met technologie. Om jong talent te enthousiasmeren voor techniek en de vele technische bedrijven...
Namens EFRO Programma West Nederland en provincie Noord-Holland stelt TechValley, als erkend Smart Industry Fieldlab, Smart Tech Innovatie Vouchers beschikbaar.
Noord-Holland kent een groot aantal innovatieve machinebouwers en toeleveranciers. Wereldwijd behoren deze bedrijven tot de top in hun nichemarkten. Binnen TechValley werken deze koplopers samen op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te...