Studenten succesvol digitaal gekoppeld aan bedrijven

Honderden gesprekken voor stageplek bij Mix & Match Digital
Alkmaar – De eerste Mix & Match Digital was een groot succes. Het stage event van de technische opleidingen van Hogeschool Inholland Alkmaar, Diemen en Haarlem werd voor de eerste keer online aangeboden. Studenten en bedrijven uit de technische sector gingen online in gesprek met elkaar om tot de ideale stageplek te komen. En afgelopen woensdagmiddag 13 mei deden ze dat massaal.

‌Vliegensvlug omzetten
Mix & Match zou eigenlijk in de Grote Kerk in Alkmaar worden aangeboden aan de studenten en bedrijven. De organisatie van studenten van Studievereniging Technische Bedrijfskunde (svTBK) en techniekdocenten heeft door de coronacrisis het stage event vliegensvlug weten om te zetten naar Mix & Match Digital. Nol Graas, docent Technische Bedrijfskunde en coördinator van het event laat na het event weten: “Het was echt super, het is zeer goed gegaan, ook op IT-gebied en de bedrijven hebben enorm veel potentiële studenten gevonden!”

400 studenten
Techniekstudenten uit Alkmaar, Haarlem en Diemen zijn in verschillende rondes via Ms Teams met bedrijven in gesprek geweest over een potentiële stageplek. Zeker 400 studenten van 13 verschillende opleidingen gingen op zoek naar een match met een van de 45 bedrijven. Ondertussen konden de studenten video’s bekijken en was er een livestream op Instagram. Veel studenten hebben contact gelegd om te solliciteren naar een geschikte stage.

Interessante bedrijven
Xavier Reparon, tweedejaars student Werktuigbouwkunde in Alkmaar ging tijdens Mix & Match Digital in gesprek met bedrijven zoals Ambaflex, Quest Innovations en Iv-Groep. “Door dit online stage event ben ik er achter gekomen in welke sector van de Werktuigbouwkunde ik een stage zoek”, zegt Xavier. “Een stageplek is nog niet direct zeker maar ik ben wel interessante bedrijven tegengekomen. Het leukst wat ik in een van de rondes hoorde, is een opdracht voor het ontwikkelen van een fysiek testmodel voor het inspuiten van stoffen in een lichaam. Het was echt opvallend dat de meeste bedrijven zich goed hadden aangepast om deze nieuwe editie van Mix & Match digitaal goed te laten verlopen. Ik vond het geslaagd, ondanks dat het digitaal verliep dit jaar”, vertelt Xavier.

Contact gelegd
Zip Vork, ook tweedejaars student bij de opleiding Werktuigbouwkunde ging in gesprek met Tebulo Engineering, Iv-Groep, Tata Steel en Wind Energy Solutions. “Het Mix & Match stage event heeft mij geholpen bij het in contact komen met bedrijven en het vinden van bedrijven die een mogelijke stageplaats voor mij hebben”, aldus Zip. “Ik heb nog geen definitieve stageplek gevonden, maar wel contacten met interessante bedrijven gelegd. Opvallend was dat bedrijven erg creatief omgaan met de coronacrisis en mogelijke stagiaires. Ze passen zich snel aan!”

Organisatie
De organisatie heeft direct na het event bedrijven gebeld om te horen wat zij er van vonden. “Tussen twaalf en twee uur was het hectisch en veel bellen en chatten om alle 45 deelnemende bedrijven in MS Teams te krijgen”, laat Johan Huiberts, voorzitter svTBK weten. “Het testen ging goed en ook de gespreksrondes zijn vlekkeloos verlopen. De bedrijven Peterson, Quest en Versluisgroep gaven ons direct lovende reacties.” Jebb Klaver ook van svTBK vult aan: “In het begin van Mix & Match hadden we een kleine hapering, die is snel verholpen en daarna is het heel goed gegaan!”

IT-achtervang
De techniek en ict-kant van dit event heeft de nodige technische voorbereiding gehad van de IVT-afdeling van Hogeschool Inholland en is samen met Wilke van Muiswinkel, docent Technische Bedrijfskunde in goede banen geleid. “Fijn dat ik deze IT-achtervang kon zijn, het is goed voorbereid door de organisatie en door IVT”, aldus Van Muiswinkel.

Livestream
Jur Stam, student Technische Bedrijfskunde en mede-organisator van het event, heeft als een ware ‘College Tour’-host de middag aan elkaar gesproken. Via Instagram live heeft hij vragen van studenten live via interviews laten beantwoorden door TerraTechnica, Techvalley, Betaselect en Young Capital. “Zo werd vertelt hoe je tot een killer-cv komt, hoe je goed onderhandelt en solliciteert, hoe je kunt samenwerken voor duurzame energie en hoe je innoveert in de machinebouw”, vertelt Jur. “Mooie gesprekken zijn er geweest. We hebben alle techniekstudenten veel bij kunnen brengen. Leuk om op deze manier in contact te zijn met de studenten en bedrijven.”

Jong Ondernemen
Tijdens Mix & Match Digital hebben de finalisten van Jong Ondernemen hun onderneming gepitcht aan een deskundige jury. Alle finalisten van Jong Ondernemen hebben een thuiskijk-filmbon ontvangen voor alle inzet in de afgelopen maanden.

Uitblinkers
De Krokolijn, Secure Your Bag en Gumvote streden om de Alkmaarse titel Jong Ondernemen. Er kan maar één winnaar zijn en de jury koos De Krokolijn. Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur Hogeschool Inholland: “Studenten Joep van der Geest, Job Rauwhorst, Jan Grisnich en Kevin van Assem blinken uit met hun zeer innovatieve product. Het product heeft veel potentie, de marktontwikkelingen zijn goed meegenomen in het ondernemingsplan. Belangrijk is dat het product goed opschaalbaar is en ook internationale mogelijkheden heeft. Een goede markt-product combinatie.”

Maatpak
De winnaars hebben een maatpak gewonnen dat binnenkort strak wordt aangemeten door Strak in Pakken uit Alkmaar. De jury bestond uit: Dick Winkelhuis – voorzitter van de jury en lid Ondernemend Regio Alkmaar, Mieke van den Berg – lid College van Bestuur Hogeschool Inholland, Richard Oerlemans – vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar en directeur van de technische opleidingen, Rob Niele – voorzitter Ondernemend Regio Alkmaar, Eduard de Haan van JASA Packaging Solutions en Pieter Dijkman – wethouder Economische Zaken Gemeente Alkmaar.

Andere nieuwsartikelen

Een fietsbrug ontwerpen, op afstand een hijskraan bedienen, een oplossing bedenken hoe bagagemedewerkers op Schiphol gezonder kunnen werken: het zijn allemaal vraagstukken die te maken hebben met technologie. Om jong talent te enthousiasmeren voor techniek en de vele technische bedrijven...
Namens EFRO Programma West Nederland en provincie Noord-Holland stelt TechValley, als erkend Smart Industry Fieldlab, Smart Tech Innovatie Vouchers beschikbaar.
Noord-Holland kent een groot aantal innovatieve machinebouwers en toeleveranciers. Wereldwijd behoren deze bedrijven tot de top in hun nichemarkten. Binnen TechValley werken deze koplopers samen op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te...