RR Mechatronics uit Zwaag maakte de afgelopen jaren een explosieve groei door. Het haalde daarmee vier opeenvolgende Gazelle Awards binnen, uitgereikt door het Financieel Dagblad. Dit medisch techbedrijf, onderdeel van TechValley, richt zich op meetapparatuur voor bloedonderzoek, onder andere voor de erfelijke aandoening sikkelcelziekte.
Elke sikkelcel patiënt heeft exact dezelfde genetische bloedafwijking. Bij sikkelcelziekte is er iets mis met de rode bloedcellen. De rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof door het lichaam. Normaal zijn rode bloedcellen rond, maar bij sikkelcelziekte kunnen de rode bloedcellen een andere vorm krijgen (sikkelen). Toch is de ernst van de aandoening bij elke patiënt anders. Voor een optimale behandeling is het van belang exact de gevoeligheid voor het sikkelen van de rode bloedcellen te weten. Hoe makkelijker deze sikkelen, hoe zwaarder de behandeling moet zijn. Het is ook van belang om de gevoeligheid voor sikkelen nauwkeurig te kunnen volgen om zo de werking van nieuwe medicijnen tegen de ziekte goed te kunnen beoordelen.
Om de gevoeligheid van rode bloedcellen voor sikkelen nog beter in te schatten heeft RR Mechatronics de hulp ingeschakeld van Inholland om onderzoek te doen naar verschillende detectiemethoden en beeldtechnieken om microscooponderzoek te verbeteren.
Marya Butt, onderzoeker en docent bij Hogeschool Inholland Alkmaar, is in de wereld van deep learning gedoken en heeft in opdracht van RR Mechatronics zelflerende technologieën onderzocht waarmee met camera’s heel precies sikkelcel bloedcellen herkend kunnen worden in bloedsamples.
Door gebruik te maken van CNN Convolution Neural Network, oftewel ‘Deep learning’, kan de apparatuur zichzelf verbeteren. Hiermee kan veel prestatie- en efficiëntiewinst behaald worden omdat er per bloedsample tienduizenden afbeeldingen geanalyseerd moeten worden. Op dit moment kan al met 97% nauwkeurigheid de mate van bloedcelvervormingen herkend worden.
Research director Jan de Zoeten: “Een goede diagnose is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Ons streven is om artsen zo goed mogelijk te helpen de juiste conclusies te trekken op basis van bloedonderzoek. We noemen ons Masters of Measurement omdat we er trots op zijn met relevante en juiste metingen aan een correcte diagnose bij te dragen. Met dit onderzoek van Marya Butt zijn we weer een stap verder in het diagnosticeren van sikkelcelziekte.”