JOZ onderzoek

JOZ is opgericht door Jan Oostwouder uit ’t Zand (waar ook de afkorting JOZ vandaan komt). Het bedrijf ontwikkelt en brengt mestrobots op de markt én biedt verschillende diensten om het melkveehouders zo makkelijk mogelijk te maken: van robots die voer aanschuiven tot het bedenken van oplossingen die de stikstofuitstoot verlagen. Met recht noemen ze zich met hun volautomatische, connected systemen die zorgen voor een schone en duurzame stalomgeving: ‘home of the clean stable’.

JOZ ontwikkelt zich steeds meer van een maakbedrijf, richting een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt. Dit veranderproces heet ‘servitization’: bedrijven die hun producten gebruiken om “outcome as a service” te verkopen in plaats van een eenmalige verkoop. Productiebedrijven kunnen hierbij aanvullende diensten aanbieden als aanvulling op hun traditionele producten, zoals onderhoud.

De focus bij deze transformatie is bovendien komen te liggen op ‘Circulair ondernemen’. Zo is JOZ bezig met de ontwikkeling van de ‘stikstofkraker’, die de ammoniak en methaan uit de uitwerpselen filtert. Ammoniak is de grootste veroorzaker van het stikstofprobleem. Ze doen in hun eigen woorden “gedurfde dingen, maar wel op een beheersbare manier.” Hiervoor zijn drie deelprojecten gedefinieerd:

1. Ontwikkeling analytische systemen t.b.v. zelflerende machines, product-as-a-service
2. Predictive maintenance
3. ‘Stalmapping’

Werkzaamheden lectoraat DDSS
Een groep studenten (13) heeft onderzoek voor JOZ uitgevoerd. Op twee onderdelen, die beide bijdragen aan het verbeteren van navigatie van voeder-robots in de stal , is een bijdrage geleverd:

1. Transponder correction (Een transponder is een elektronisch apparaat dat een boodschap uitzendt als antwoord op een ontvangen boodschap. De robot gebruikt transponders (bijvoorbeeld magneetdoppen op de vloer) om te kunnen navigeren. Soms, bijvoorbeeld in het geval dat de vloer vies is, voert de robot een correctie op de door de transponder gegenereerde data uit)
2. Dead reckoning (‘Gegist bestek’ is begrip uit de maritieme navigatie en is het inschatten van de positie die vanuit de vertrekpositie aan de hand van de koers en afgelegde afstand bepaald wordt. Deze methode wordt gebruikt als er nog geen directe plaatsbepaling mogelijk is. Dus als er geen signalen van transponders zijn ontvangen, bepaalt het algoritme de afgelegde afstand doormiddel van het aantal wielomwentelingen tellen)

N.a.v. het data onderzoek zijn R-scripts ontwikkeld voor het maken van algoritmes. Het JOZ-project over verbeteren van navigatie in de stal wordt vanaf september verder opgepakt door het lectoraat Robotica.

JOZ B.V.

Westwoud
‌JOZ ontwikkelt en levert technologisch hoogwaardige producten voor iedere moderne stal of veehouderij.