HGG onderzoek

Concept voor een nieuwe profiel-snijmachine

HGG levert CNC-snijmachines en loonsnijdiensten. Een unieke synergie binnen de staalverwerkende industrie. In tegenstelling tot anderen ontwikkelt en bouwt HGG niet alleen CNC-snijmachines voor 3D profileren, maar voert HGG daarnaast ook snijdiensten uit voor derden op de eigen, in huis gebouwde machines. Dankzij deze unieke combinatie kunnen klanten hun buizen, pijpen, balken, vierkante buizen, bolle bodems en andere profielen altijd (laten) snijden met extreme precisie en met laskantvoorbereiding. Hierdoor kunnen klanten sneller fitten en besparen op lasvolume.

Project
Normaal gesproken maakt HGG machines op maat. Om sneller in te kunnen spelen op veranderende wensen uit de markt, met name in de kleinere machines, wil HGG toewerken maar een modulair concept dat snel aan specifieke klantwensen kan worden aangepast. Het ontwerp van deze machine werd opgesplitst in vijf deelopdrachten, die werden toebedeeld aan vijf afstudeerders.

Werkzaamheden lectoraat Robotica
Drie afstudeerders van TI en twee afstudeerders van Inholland WTB hebben onder begeleiding van een bedrijfsbegeleider het praktijkproject uitgevoerd als multidisciplinair team (5x afstudeerproject). Op enige afstand werd er vanuit het lectoraat (bij de aanvang en tijdens de review momenten) met de studenten en het project meegekeken en meegedacht.

Resultaat
Het belangrijkste resultaten is een concept ontwerp voor een geheel nieuwe profiel-snijmachine. Tevens is de basis gelegd voor een digitale mock-up (digital twin) van de nieuwe machine.

Lessen geleerd: werken in een multidisciplinair team is inspirerend en leerzaam. De scrum methode met stand-ups werkt ook bij werktuigbouwers! De digital twin zou ook inzetbaar kunnen zijn in het reguliere onderwijs.

HGG Profiling Equipment B.V.

Wieringerwerf
HGG is gespecialiseerd in het geautomatiseerd snijden van driedimensionale vormen aan metalen buizen, balken en andere profielen.