ZTI richt zich nationaal en internationaal voornamelijk op de bloemen-, groente- en fruitverwerkende industrie. Door slimme innovaties in industriële processen maken zij handmatig repetitief werk lichter, veiliger, duurzamer en efficiënter. Robotica en Vision zijn een logische aanvulling op de smart machines, voor de verwerking/handling van bewerkte producten. ZTI is koploper in het verwerken van fruit voor kant-en-klaar salades en marktleider met hun mango-pealer (het machinaal ontwangen van mango’s).
Deze opdracht wordt deels uitgevoerd in het Fieldlab TechValley
De uitvoering van deze opdracht vindt voornamelijk plaats bij ZTI op locatie, maar ook 1 of 2 dagen per week bij het Fieldlab TechValley in Alkmaar, waar ook begeleiding aanwezig is. Daar werk je samen met andere studenten verder aan jouw eigen opdracht, wissel je kennis uit en help je elkaar verder in je onderzoek.
Het Fieldlab TechValley bevindt zich in het Innovatielab van Inholland Alkmaar. Studenten, lectoren en docenten werken hier samen met het bedrijfsleven aan innovatie projecten en opdrachten. Het Fieldlab beschikt over up-to-date faciliteiten en studenten hebben toegang tot actuele praktijkonderzoeksopdrachten en een netwerk met waardevolle bedrijven.
Opdracht
Voor het machinaal ontkronen van een ‘levend’ product als de aardbei is het per vrucht detecteren van de kroon een must. Hoe bepaal je de positie met behulp van een vision systeem/camera?
Doel van dit project is het ontwikkelen van een vision-systeem dat eerst de positie en vorm van de aardbei moet herkennen om deze te kunnen oppakken. Hierbij is het belangrijk om ook de positie van de aardbeikroon te herkennen en de karakteristieken te bepalen, zodat de benodigde positie, richting en kracht van de benodigde incisie kunnen worden bepaald. Uitdaging hierbij is dat een aardbeikroon vrij vast kan zitten, doordat vruchtvlees deels over de kroon kan groeien, hierdoor is het in sommige gevallen ook lastig om de kroon te herkennen. De data uit het vision-systeem moet vervolgens worden omgezet in output-signalen naar de gripper en de ontkroner.
Aanleiding voor de opdracht
Bij de ontwikkeling van de nieuwe aardbei-ontkroningsmachine staat het te verwerken product centraal, doel is het ontwikkelen van een optimale maatwerkoplossing. Aandachtspunten in de ontwikkeling zijn organische variatie binnen het product (qua omvang, gewicht, vorm, zachtheid), het maximaliseren van oogstrendement en het voorkomen van beschadiging aan de vrucht tijdens de verwerking, zodat shelf-life wordt gemaximaliseerd en verlies wordt gereduceerd.
Je doet dit natuurlijk niet voor niets, naast het opdoen van praktische ervaring ontvang je maandelijks ook een vergoeding. Stuur een korte sollicitatie inclusief CV naar Pim Bakker, Zijn contactgegevens vind je hiernaast.