Visionsysteem ontwikkelen voor het ontkronen van fruit/aardbei

ZTI richt zich nationaal en internationaal voornamelijk op de bloemen-, groente- en fruitverwerkende industrie. Door slimme innovaties in industriële processen maken zij handmatig repetitief werk lichter, veiliger, duurzamer en efficiënter. Robotica en Vision zijn een logische aanvulling op de smart machines, voor de verwerking/handling van bewerkte producten. ZTI is koploper in het verwerken van fruit voor kant-en-klaar salades en marktleider met hun mango-pealer (het machinaal ontwangen van mango’s).

Deze opdracht wordt deels uitgevoerd in het Fieldlab TechValley

Het Fieldlab TechValley bevindt zich in het Innovatielab van Inholland Alkmaar. Studenten, lectoren en docenten werken hier samen met het bedrijfsleven aan innovatie projecten en opdrachten. Het Fieldlab beschikt over up-to-date faciliteiten en studenten hebben toegang tot actuele praktijkonderzoeksopdrachten en een netwerk met waardevolle bedrijven. Deze onderzoeksopdracht van ZTI wordt deels uitgevoerd in het Fieldlab bij Inholland Alkmaar en deels op locatie bij ZTI in Tuitjenhorn.

Opdracht

Het fruitgripper-systeem moet worden aangestuurd door een te ontwikkelen vision-systeem dat eerst de positie en vorm van de aardbei moet herkennen om deze te kunnen oppakken. Hierbij is het belangrijk om ook de positie van de aardbeikroon te herkennen en de karakteristieken te bepalen, zodat de benodigde positie, richting en kracht van de benodigde incisie kunnen worden bepaald. Uitdaging hierbij is dat een aardbeikroon vrij vast kan zitten, doordat vruchtvlees deels over de kroon kan groeien; hierdoor is het in sommige gevallen ook lastig om de kroon te herkennen. De data uit het vision-systeem moet vervolgens worden omgezet in output-signalen naar de gripper en de ontkroner. Tevens moet er bij keuze van de visiondelen rekening worden gehouden met de voedselveiligheid. Je werkt gelijktijdig met een andere student aan deze opdracht die aan de slag gaat met de te ontwikkelingen gripper.

Aanleiding voor de opdracht

ZTI heeft op dit moment nog geen oplossing voor de verwerking van aardbeien in haar portfolio, terwijl bestaande oplossingen van concurrenten gepaard gaan met relatief grote snijverliezen: tot wel 30% van het vruchtvlees gaat verloren bij het ontkronen van de aardbei. Met een combinatie van robotica en vision technologie verwacht ZTI een passende oplossing te kunnen ontwikkelen. Belangrijke aandachtspunten bij beide opdrachten zijn een hoge mate van hygiëne en bestendigheid tegen agressieve reinigingsmethodieken uit de food-sector, het verzekeren van robuuste werking in natte en koude (3-6°C) omgevingen, het minimaliseren van uitval en waarborgen van eenvoudige onderhoudbaarheid.

Je doet dit natuurlijk niet voor niets, naast het opdoen van praktische ervaring ontvang je maandelijks ook een vergoeding. Stuur een korte sollicitatie inclusief CV naar Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland Alkmaar. Voor meer vragen kun je contact opnemen met Cock via cock.heemskerk@inholland.nl en 06 5134 0966.

Studierichting(en)
E, ME, TI

Startdatum

September/ februari

Extra info

Stageopdracht

Bedrijf

ZTI Smart Machines B.V.
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.

Contact

Hans Keijzer

Op de hoogte blijven van het actuele stage-aanbod?

ZTI Smart Machines B.V.

Tuitjenhorn
ZTI richt zich primair op de groente- en fruitverwerkende industrie.
Andere stages bij
ZTI Smart Machines B.V.
ZTI Smart Machines B.V.

Gripper ontwerpen voor het grijpen van meerdere soorten fruit

Studierichting(en): TI, WTB
Startdatum: September/ februari
Stageopdracht