Automatiseren en bestucken en bedraden van elektrische panelen

Aqualectra is producent van hoogwaardige elektrische panelen en leverancier van kennis, diensten en totaaloplossingen voor verschillende disciplines. EKB is een multidisciplinaire system integrator met de focus op industriële automatisering. Aqualectra (Heerhugowaard) en EKB (Beverwijk) hebben deze opdracht gezamenlijk opgesteld omdat zij beide belang hebben in de oplossing. Daarnaast beschikt EBK over de specialistische kennis van zowel cobots als vision technieken.

Omschrijving van de opdracht

Het bestucken en bedraden van panelen (vb. besturingspaneel) kost op dit moment nog erg veel tijd en mankracht. Steeds minder mensen met de juiste kennis kunnen dit repeterende werk uitvoeren. Kunnen de panelen man-arm worden geproduceerd m.b.v. een cobot/robot? En kan deze robot of andere oplossing worden ontwikkeld (welke camera’s, data en werkingsprincipes etc. zijn daar voor nodig)?

Uitdagingen bij bestucken

Het bestucken van besturingspanelen is een stap in het proces van paneelbouw waarbij de elektrische componenten worden gemonteerd op de montageplaat en eventueel in de zijwand of de deur van het paneel. Veel componenten worden op clickrail gemonteerd maar ook direct op de montageplaats geschroefd (boutjes, voorgetapt). Uitdagingen hierin zijn het identificeren van de component en het plaatsen van de component op de juiste locatie. Nauwkeurigheid is gewenst in verband met de vervolgstap van de ontwikkeling naar de bedradings(co)robot.

Uitdagingen bij bedraden

Voor het bedraden van een besturingspaneel zijn er diverse contactverbindingen zoals schroef, insteek e.a. De nauwkeurigheid en hoek waaronder de verbinding tot stand moet komen zijn uitdagingen. Een hele lastige is het gebruik van zogenaamde twin adereindhulzen waarbij er 2 draden in een speciale huls worden gemonteerd die dan in de aansluitklem moet worden gebracht. Tevens is de snelheid waarmee dit dient te worden uitgevoerd van belang. Het bereik van de bedradingscobot is tevens een uitdaging daar besturingspanelen vaak meerdere geschakelde kasten zijn tot wel 6 meter breed bij 2 meter hoog.

Is je interesse gewekt? Stuur je CV en motivatiebrief naar Marc van Leuven, zijn gegevens vind je hiernaast. Voor vragen kun je altijd even bellen of mailen.

Studierichting(en)
WTB, E, TI

Startdatum

September/ februari

Bedrijf

Aqualectra B.V.

Contact

Marc van Leuven

Op de hoogte blijven van het actuele stage-aanbod?

Aqualectra B.V.

Heerhugowaard
Andere stages bij
Aqualectra B.V.
Aqualectra B.V.

Ontwerpen, programmeren en bouwen van besturingspanelen en energieverdelers

Studierichting(en): E, I, ME, TBK, TI, WTB
Startdatum: September/ februari